Danmarksferie dag 2
Danmarksferie dag 2
Her kommer – lidt forskudt – fortsættelsen på vores Danmarksferie. Det viste sig at batterierne ganske enkelt var for flade til at skrive, når vi nåede aftenen, derfor følger resten af ferieminderne forskudt.
Tirsdag var en skøn dag. Vi var tidligt ude af fjerene (som sædvanligt) og stod klar da morgenbuffeten åbnede kl 7.30. Jeg er ikke sikker på at vandrehjemsmutter var helt vant til så friske typer. Morgenmaden på vandrehjemmet var så fin; gryn, yoghurt, brød og diverse pålæg. Ingen klager – noget for enhver smag.
Herfra gik turen til Roskilde domkirke. Eller… det vil sige… når man har nogle friske børn som mine, så er man ude af døren kl. 8.30. Der er cirka INTET som er åbent kl 8.30 hverken i Roskilde eller nogen andre steder. Så turen gik til gågaden, Stændertorvet og rundt i Roskilde. Et enkelt pitstop i Superbrugsen efter Oreos. De er et ganske glimrende brændstof at have i baghånden til senere til børn som er sukkerkolde.
Kl. 10.00 stod vi parate ved Roskilde domkirke. Kirken havde lavet en lille genistreg i en skattejagt for børn. Så den kulturelle oplevelse blev gjort virkelig spiselig for en 6 og 8-årig, samtidig med at vi voksne blev guidet rundt i et mønster, som vi måske ikke selv ville have valgt. Kirken er så ubeskrivelig smuk. Men det jeg kæmpede allermest med at begribe var, at den ikke blot var her for 100 år siden eller for 200 år siden… den stod her også da Margrethe d. 1. blev begravet. Den stod her da alle konger og deres dronninger efter hende skulle begraves og måske, ifølge sagnet, også da Svend Tveskæg og Harald Blåtand skulle. Alene den mængde af mennesker der har bevæget sig rundt i de samme gange og slidt på de samme sten… Det er vildt imponerende.
Fra Roskilde domkirke gik turen til Vikingeskibsmuseet. Museet er delt i to, den ene del indeholder resterne af de vikingeskibe, der blev fundet i Roskilde fjord i 1950’erne. Den anden del er et levende museum hvor der bliver bygget nye skibe, vist våben og andet godt frem. Den første del bød på en lille biograf, som fortalte historien om fundet, konserveringen og samlingen af de 5 vikingeskibe. Sandt at sige, så er jeg sikker på at denne del klart var mest interessant for de voksne. Ungerne synes ikke der var noget specielt i at se 5 skibe der ikke var intakte. Jeg tænker dog, at dem der har arbejdet med at samle skibene virkelig, må have syntes om deres job – tænk sig at møde ind til det samme puslespil i op til 25 år??
Den anden del af museet var mere i ungernes smag. De fik virkelig lang tid til at gå med at se på skibsbyggerne. Denne del af museet bød også (mod ekstrabetaling) på en sejltur i en færøsk dragebåd. Museet havde erfaret at opbygningen ligner meget de vikingeskibe, de havde fundet, men de er nemmere at manøvrere når man ikke er mange ombord. Så vi blev parret op med en anden familie på 4 og stævnede ud på Roskilde fjord. Trods blæst og få dryp var dette en virkelig smuk tur. Ingen faldt i vandet og vi formåede at holde en ok fart, selv om vi kun var 4 der roede (med meget forskellige åretag og hastighed).
Al den friske luft og de lange gåture gav en god appetit. Jeg måtte allerede på dag 1 sande at lokale specialrestauranter bare ikke er særlig børnevenlige. Så vi endte på Vivaldi på Stændertorvet. Her behøver man kun et minimum af kontakt med personalet, idet man kan bestille online fra bordet. For mig gør det at det hele bliver lidt sterilt og dødt. Men maden var fin og alle blev vældige mætte. Herfra ventede endnu en gåtur tilbage til vandrehjemmet. I alt blev det til 19800 voksenskridt – det kan man så gange med en 6 og 8-årigs skridtlængde… De var godt trætte, men ikke ømme, de små stænger.